Μελέτη Ράδιο συνεχούς φάσματος των Φωτεινών Υπέρυθρων Γαλαξιών (LIRGs)

Το ερευνητικό πρόγραμμα Radio-GOALS συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ως ενίσχυση της μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Great Observatories All-sky LIRG Survey (GOALS ; Armus et al. 2009) του ινστιτούτου Infrared Processing and Analysis Center (IPAC), το οποίο ανήκει στο California Institute of Technology (Caltech).  Για την αναλυτική περιγραφή του ερευνητικού προγράμματος πατήστε εδώ.

 

Σκοπός του Radio-GOALS είναι η μελέτη της συνεχούς ακτινοβολίας στα ραδιοκύματα που προέρχεται από 202 υπερλαμπρούς και λαμπρούς υπέρυθρους γαλαξίες (Ultra-Luminous and Luminous Infrared Galaxy systems; U-LIRGs) στο εγγύς σύμπαν (z

 

•   Ο προσδιορισμός της ύπαρξης ενεργού γαλαξιακού πυρήνα μέσω ραδιο-παρατηρήσεων (Vardoulaki et al. 2014)

Χρησιμοποιούμε παρατηρήσεις στο συνεχές της ραδιοφωνικής ακτινοβολίας σε συχνότητες 1.49 and 8.44 GHz από δεδομένα του Condon et al. (19901991) και δημιουργούμε χάρτες για τον φασματικό δείκτη στα ραδιοκύματα (a-maps) για να μελετήσουμε τις μεταβολές στις τιμές του φασματικού δείκτη και τελικά να προσδιορίσουμε την ύπαρξη ή μη ενεργειακών γαλαξιακών πυρήνων (ΕΓΠ) στο κέντρο των γαλαξιών (U)LIRGs. Επίσης συγκρίνουμε τη μέθοδο έρευσης ΕΓΠ μέσω των ραδιοκυμάτων με διαγνωστικά εργαλεία που κάνουν χρήση της ακτινοβολίας στο μέσο υπέρυθρο και το οπτικό του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Τέλος υπολογίζουμε το μέγεθος που έχει ο starburst στα ραδιοκύματα.

 

·   Η εκτίμηση του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο των γαλαξιών (U)LIRGs που βρίσκονται στο εγγύς σύμπαν

 

Χρησιμοποιούμε τους χάρτες του φασματικού δείκτη στα ραδιοκύματα από την έρευνα των Vardoulaki et al. 2014 και τους χάρτες στα 1.49 GHz από το VLA ώστε να υπολογίσουμε τιμές για τα μαγνητικά πεδία Beq and Bmin χωρικά, βάσει των εξισώσεων που αναφέρονται στην έρευνα των Beck & Krause (2005)

 

·   Η μελέτη της μεταβολής της ακτινοβολίας στα ραδιοκύματα σε σχέση με την ακτινοβολία στο μέσο και μακρινό υπέρυθρο χωρικά

 

Η πρόταση υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» του ΕΠΕΔΒΜ με Δικαιούχο την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.

                                                                       

Στοιχεία Επικοινωνίας
 
eleniv@physics.uoc.gr

https://www.facebook.com/eleni.vardoulaki

follow @EleniVardoulaki

Greek